Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Przystawka z bakłażanapyyyycha, jak ktoś lubi bakłażana to bardzo polecam |
Czas przygotowania: do 15 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: duszone
Liczba porcji: więcej
bakłażan, 2 szt.
oliwa z oliwek, 2 łyżk.
sok z cytryny, 1 łyżk.
czosnek, 2 szt.
chilli, 1 szt.
rozdrobnione zioła, 2 łyżk.
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
Bakłażana kroimy w plastry, solimy i odstawiamy aby puściły gorzki sok na jakieś 15 min. Następnie płuczemy, osuszamy i kroimy w słupki. Solimy i pieprzymy i dusimy na patelni (najlepiej bez tłuszczu) aż zmiękną. Różna zioła - bazylię, pietruszkę, koperek lub jakie lubimy drobno siekamy - mieszamy wszystkie składniki marynaty i dodajemy do niej jeszcze ciepłego bakłażana, delikatnie mieszamy i odstawiamy na ok. godzinę. Podajemy zimne - musi ostygnąc samo - nei wstawiajmy do lodówki.