Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246)

Przystawka z bakłażana

pyyyycha, jak ktoś lubi bakłażana to bardzo polecam

Czas przygotowania: do 15 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: duszone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

bakłażan, 2 szt.

oliwa z oliwek, 2 łyżk.

sok z cytryny, 1 łyżk.

czosnek, 2 szt.

chilli, 1 szt.

rozdrobnione zioła, 2 łyżk.

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Bakłażana kroimy w plastry, solimy i odstawiamy aby puściły gorzki sok na jakieś 15 min. Następnie płuczemy, osuszamy i kroimy w słupki. Solimy i pieprzymy i dusimy na patelni (najlepiej bez tłuszczu) aż zmiękną. Różna zioła - bazylię, pietruszkę, koperek lub jakie lubimy drobno siekamy - mieszamy wszystkie składniki marynaty i dodajemy do niej jeszcze ciepłego bakłażana, delikatnie mieszamy i odstawiamy na ok. godzinę. Podajemy zimne - musi ostygnąc samo - nei wstawiajmy do lodówki.