Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246)

Chleb dyniowy korzenny

Pyszny

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Śniadanie

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

dieta

Składniki:

mąka pszenna razowa, 33 uncja

mąka pszenna, 33 uncja

mąka żytnia, 33 uncja

zimna woda, 2 szkl.

drożdże, 30 g

sól, 1 łyżecz.

dynia, 0.5 kg

miód, 2.5 łyżk.

rodzynki, 150 g

orzechy włoskie, 100 g

goździki mielone, 1 szczypta

imbir mielony, 1 szczypta

cynamon mielony, 1 szczypta

gałka muszkatołowa mielona, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Ścieramy dynię na tarce jarzynowej. 2 łyżki którejkolwiek mąki rozdrabniamy z drożdżami, wodą i miodem do konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośniecia pod ściereczką. Jak wyrośnie łączymy z resztą mąki, wodą, solą - wyrabiamy ciasto. Następnie łączymy z dynią, przyprawami korzennymi, rodzynkami, orzechami i miodem i jeszcze raz wyrabiamy. Przygotowujemy foremki do keksu - smarujemy olejem i posypujemy płatkami owsianymi. Wlewamy ciasto do połowy wysokości foremki. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni i pieczemy chleb 15 min. Następnie zmniejszamy temp. do 200 stopni i pieczemy jeszcze 45 min. Wyjmujemy z formy i dajemy do ostygnięcia. Najlepiej jeśc na drugi dzień. Z w/w składników wychodzą 2 długie foremki keksowe.