Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Chleb dyniowy korzennyPyszny |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Śniadanie
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
dieta
mąka pszenna razowa, 33 uncja
mąka pszenna, 33 uncja
mąka żytnia, 33 uncja
zimna woda, 2 szkl.
drożdże, 30 g
sól, 1 łyżecz.
dynia, 0.5 kg
miód, 2.5 łyżk.
rodzynki, 150 g
orzechy włoskie, 100 g
goździki mielone, 1 szczypta
imbir mielony, 1 szczypta
cynamon mielony, 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona, 1 szczypta
Ścieramy dynię na tarce jarzynowej. 2 łyżki którejkolwiek mąki rozdrabniamy z drożdżami, wodą i miodem do konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośniecia pod ściereczką. Jak wyrośnie łączymy z resztą mąki, wodą, solą - wyrabiamy ciasto. Następnie łączymy z dynią, przyprawami korzennymi, rodzynkami, orzechami i miodem i jeszcze raz wyrabiamy. Przygotowujemy foremki do keksu - smarujemy olejem i posypujemy płatkami owsianymi. Wlewamy ciasto do połowy wysokości foremki. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni i pieczemy chleb 15 min. Następnie zmniejszamy temp. do 200 stopni i pieczemy jeszcze 45 min. Wyjmujemy z formy i dajemy do ostygnięcia. Najlepiej jeśc na drugi dzień. Z w/w składników wychodzą 2 długie foremki keksowe.