Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246)

Ciasto czekoladowo-gruszkowe

Ciasto warte wypróbowania

idealne dla dzieci

Składniki:

proszek do pieczenia, 3 łyżecz.

mąka pszenna, 30 dag

jajka, 3 szt.

cukier, 0.5 szkl.

masło, 15 dag

gruszka, 1 kg

mleko, 125 ml

czekolada gorzka, 10 dag

kakao, 1 łyżk.

płatki owsiane, 5 łyżk.

cynamon, 1 szczypta

gałka muszkatołowa, 1 szczypta

cukier puder, 2 łyżk.

Sposób przygotowania:

Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki - wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Miksujemy masło, cukier, jajka - następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, płatki owsiane, cynamon i gałkę muszkatołową, pokrojoną drobniej czekoladę i mleko. Czekoladę można wcześniej wrzucić do lodówki będzie się lepiej kroiła. Wszystko mieszamy. Przygotowujemy blaszkę - te ciasto było robione na średniej wielkości blaszce do ciast. Smarujemy ścianki blaszki masłem i posypujemy mąką, następnie wlewamy 2/3 masy, na niej układamy pokrojone gruszki i zalewamy resztą ciasta. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy ciasto na 1 h. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.