Tekst i zdjęcie: badziobad - Młodszy Kucharz (286)

Muffinki

słodkie babeczki z nadzieniem wedle uznania.

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

olejek waniliowy, 2 łyżecz.

mleko, 0.5 szkl.

masło, 125 g

proszek do pieczenia, 2 łyżecz.

jajka, 2 szt.

cukier, 0.75 szkl.

mąka , 2 szkl.

Sposób przygotowania:

----- Masło rozpuszczamy w granku. Czekamy aż trochę ostygnie. ----- Wszystkie produkty wrzucamy do jednej miski i mieszamy mikserem. ----- Jeśli chcemy zrobić muffinki z nadzieniem to napełniamy troszczkę formę, następnie wkładamy na środek nadzienie np. budyń, banany (moje ulubione) wiśnie itd. i zalewamy resztą ciasta ----- jeśli muffinki mają być bez nadzienia to ciasto przekładamy do formy na muffinki, albo do papierowych foremek (lepsza jest forma ale w przypadku samych papierowych foremek to z powodu, iż ciasto jest ciężkie i aby foremki się nie rozjechały proponuję użyć na każdą muffinkę kilka foremek - jedna w drugiej - aby konstrukcja była sztywniejsza) ----- Warto pamiętać aby ciasta nie lać do pełna formy bo babeczki sporo urosną ----- Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni - tak naprawdę pieczem do czasu zarumienienia się babeczek.