Tekst i zdjęcie: badziobad - Młodszy Kucharz (286) Muffinkisłodkie babeczki z nadzieniem wedle uznania. |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
olejek waniliowy, 2 łyżecz.
mleko, 0.5 szkl.
masło, 125 g
proszek do pieczenia, 2 łyżecz.
jajka, 2 szt.
cukier, 0.75 szkl.
mąka , 2 szkl.
----- Masło rozpuszczamy w granku. Czekamy aż trochę ostygnie. ----- Wszystkie produkty wrzucamy do jednej miski i mieszamy mikserem. ----- Jeśli chcemy zrobić muffinki z nadzieniem to napełniamy troszczkę formę, następnie wkładamy na środek nadzienie np. budyń, banany (moje ulubione) wiśnie itd. i zalewamy resztą ciasta ----- jeśli muffinki mają być bez nadzienia to ciasto przekładamy do formy na muffinki, albo do papierowych foremek (lepsza jest forma ale w przypadku samych papierowych foremek to z powodu, iż ciasto jest ciężkie i aby foremki się nie rozjechały proponuję użyć na każdą muffinkę kilka foremek - jedna w drugiej - aby konstrukcja była sztywniejsza) ----- Warto pamiętać aby ciasta nie lać do pełna formy bo babeczki sporo urosną ----- Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni - tak naprawdę pieczem do czasu zarumienienia się babeczek.