Tekst i zdjęcie: badziobad - Młodszy Kucharz (286)

Ciasto bananowe

bananowe z nutą korzenną

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Średnie

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

masło, 100 g

cukier, 100 g

cukier wanilinowy, 1 szt.

jajka, 2 szt.

mąka ziemniaczana, 50 g

mąka pszenna, 150 g

proszek do pieczenia, 2.5 łyżecz.

banan, 3 szt.

imbir, 0.3 łyżecz.

gałka muszkatołowa mielona, 0.3 łyżecz.

goździki mielone, 0.3 łyżecz.

cynamon, 2 łyżecz.

czekolada biała, 100 g

Sposób przygotowania:

----- Cukier ucieramy z jajkami. ----- Dodajemy mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. ----- Dodajemy resztę składników, na końcu banany pokrojone w kostkę - dokładnie mieszamy. (opcjonalnie: na wierzch układamy banany pokrojone w plasterki) ----- Ciasto wykładamy do blachy i pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach.