Tekst i zdjęcie: badziobad - Młodszy Kucharz (286) Ciasto bananowebananowe z nutą korzenną |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
masło, 100 g
cukier, 100 g
cukier wanilinowy, 1 szt.
jajka, 2 szt.
mąka ziemniaczana, 50 g
mąka pszenna, 150 g
proszek do pieczenia, 2.5 łyżecz.
banan, 3 szt.
imbir, 0.3 łyżecz.
gałka muszkatołowa mielona, 0.3 łyżecz.
goździki mielone, 0.3 łyżecz.
cynamon, 2 łyżecz.
czekolada biała, 100 g
----- Cukier ucieramy z jajkami. ----- Dodajemy mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. ----- Dodajemy resztę składników, na końcu banany pokrojone w kostkę - dokładnie mieszamy. (opcjonalnie: na wierzch układamy banany pokrojone w plasterki) ----- Ciasto wykładamy do blachy i pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach.