Tekst i zdjęcie: badziobad - Młodszy Kucharz (286)

Babeczki Brownie

słodkie...pyszne...delikatne...

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Średnie

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

czekolada gorzka, 100 g

mąka , 50 g

masło, 100 g

cukier, 175 g

jajka, 3 szt.

Sposób przygotowania:

Nad garnkiem z gotującą się wodą rozpuścić masło z czekoladą - dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. ----- Jedno całe jajo i dwa żółtka - ubić mikserem z cukrem (2/3 szklanki cukru).----- Do masy z jajek i cukru dodajemu przestudzoną czekoladę i mąkę - miksujemy wszystko razem.----- Dwa białka ubić na pianę i delikatnie dodać do masy.----- Teraz wykładamy naszą masę do foremek, lub jednej brytfanki - wcześniej smarujemy je masłem. ----- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10-15 minut - w zależności od grubości ciasta.Masa urośnie sporo podczas pieczenia.----- Wyjmujemy odrazu po upieczeniu i smarujemy na wierzchu masą czekoladową, kupną, bądź sami ją rozbimy z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej.