Tekst i zdjęcie: Kaemka - Srebrny Szef Kuchni (2324) Mięso gotowaneDelikatne i zdrowe, można jeśc na zimno,na ciepło,z sosem,podsmażone,grilowac. |
Stopień trudności: Łatwe
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
szynka wieprzowa, 1 kg
boczek , 1 kg
zimna woda, 2 l
sól, 0.3 szkl.
cukier, 1 łyżk.
majonez, 2 łyżk.
musztarda, 1 łyżk.
pieprz czarny, 1 łyżecz.
ziele angielskie mielone, 5 szt.
czosnek, 1 łyżecz.
majeranek, 1 łyżecz.
tymianek, 1 łyżecz.
gałka muszkatołowa mielona, 1 łyżecz.
W dużym garnku zagotować wodę z przyprawami ( 5 ząbków czosnku pokroic na plasterki), majonezem i musztardą, ostudzić.Do zimnej zalewy włożyć mięso i gotwac ok 10- 15 min.od zagotowania w zależności od grubości mięsa. ( ja gotuję 3-4 rodzaje na raz:szynkę,boczek,schab, karkówkę). Odstawić na noc, na drugi dzień powtórzyć gotowanie.Ja gotuję dwa raz po 10 mnin.(W przepisie było raz)Mięso pozostawić w garnku do wystygnięcia. Wyjąc z zalewy i jest gotowe do spożycia. Smacznego