Tekst i zdjęcie: Kaemka - Srebrny Szef Kuchni (2324)

Mięso gotowane

Delikatne i zdrowe, można jeśc na zimno,na ciepło,z sosem,podsmażone,grilowac.

Stopień trudności: Łatwe

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

Składniki:

szynka wieprzowa, 1 kg

boczek , 1 kg

zimna woda, 2 l

sól, 0.3 szkl.

cukier, 1 łyżk.

majonez, 2 łyżk.

musztarda, 1 łyżk.

pieprz czarny, 1 łyżecz.

ziele angielskie mielone, 5 szt.

czosnek, 1 łyżecz.

majeranek, 1 łyżecz.

tymianek, 1 łyżecz.

gałka muszkatołowa mielona, 1 łyżecz.

Sposób przygotowania:

W dużym garnku zagotować wodę z przyprawami ( 5 ząbków czosnku pokroic na plasterki), majonezem i musztardą, ostudzić.Do zimnej zalewy włożyć mięso i gotwac ok 10- 15 min.od zagotowania w zależności od grubości mięsa. ( ja gotuję 3-4 rodzaje na raz:szynkę,boczek,schab, karkówkę). Odstawić na noc, na drugi dzień powtórzyć gotowanie.Ja gotuję dwa raz po 10 mnin.(W przepisie było raz)Mięso pozostawić w garnku do wystygnięcia. Wyjąc z zalewy i jest gotowe do spożycia. Smacznego