![]() |
Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Kotlety z kaszy gryczanej z grzybami i orzechamiFajna alternatywa dla mielonych - bezmięsna ale bardzo dobra |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: smażone
Liczba porcji: cztery
idealne dla dzieci
dla alergików
dieta
grzyby suszone , 0.5 szkl.
kasza gryczana , 1 szkl.
cebula, 1 szt.
orzechy włoskie, 4 łyżk.
suszony majeranek, 1 łyżk.
bułka tarta , 0.5 szkl.
oliwa z oliwek, 3 łyżk.
liść bobkowy, 1 szt.
ziele angielskie, 2 szkl.
jajka, 1 szt.
zioła prowansalskie, 1 łyżk.
Grzyby wcześniej namocz - najlepiej na noc i następnie ugotuj do miękkości. Grzyby wyjmij i posiekaj. Kaszę ugotuj w wodzie z grzybów - dodaj niewielką ilość soli, liść laurowy i ziele. Dużą cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Orzechy włoskie rozdrobnij tłuczkiem lub wałkiem. Wymieszaj ugotowaną kaszę (wyjmij z niej liść i ziele), grzyby, cebulę, orzechy. Dodaj do smaku sól, dużą ilość czarnego pieprzu, majeranek, zioła prowansalskie. Do masy dodaj jajko i ewentualnie bułkę tartą jakby masa była za luźna. Obtocz w bułce tartej lub zmielonych płatkach owsianych i podsmaż na oliwie. Warte spróbowania.