![]() |
Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Filety z kurczaka z jabłkami i winnym sosieBardzo fajny przepis, danie jest naprawdę pyszne |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: duszone
Liczba porcji: cztery
pierś z kurczaka, 4 szt.
masło, 12 dag
ząbek czosnku, 3 szt.
skórka cytrynowa, 1 łyżecz.
sok z cytryny, 2 łyżk.
białe wino, 1 szkl.
jabłko, 2 szt.
miód, 2 łyżk.
tymianek, 1 łyżk.
Rozbijamy piersi drewnianym, mokrym tłuczkiem - nie metalowym. Siekamy czosnek dodajemy do masła razem z solą 1/2 łyżeczki pieprzu, skórką z cytryny - wszystko razem siekamy aby masa stała się jednolita. Smarujemy masą każdy filet z obu stron i wkładamy na 30 min do lodówki. Z jabłek pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w ósemki albo krążki, następnie skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Rozgrzewamy patelnię i smażymy kurczaka (bez tłuszczu ponieważ mamy masło na filetach). Rumienimy obu stron, dorzucamy jabłka i podlewamy białym wytrawnym winem wymieszanym z miodem. Na wierzch dorzucamy kilka małych gałązek tymianku. Dusimy na niewielkim ogniu około 30 - aż mięso zmięknie. Jeśli sosu jest zbyt dużo nieco go odparujmy. Wykładamy na talerz razem z jabłkami i polewamy sosem.