Tekst i zdjęcie: CzarnaHerbata - Kuchcik (115)

Polędwiczka cielęca z nutą z herbaty na cytrusowym carpaccio

Cielęcina z grilla? Czemu nie.

Czas przygotowania: do 15 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: dwie

na grilla

Składniki:

cielęcina , 2 szt.

pomarańcz, 0.5 szt.

grejpfrut, 0.5 szt.

ricotta, 4 łyżk.

masło, 2 łyżk.

herbata, 4 szt.

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

2 polędwiczki cielęce natrzeć dokładnie herbatą z nutą cytryny z saszetek (np. Irving Tea Cocktails Cytrusy z nutą Imbiru), oprószyć solą, pieprzem, odstawić na 12 godz. w chłodnie miejsce. Następnie podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni i wstawić na 15 min do pieca w temp. 140 st. Owoce pokroić w cienkie plastry, podsmażyć delikatnie na maśle lub przyrządzić na grillu.