Tekst i zdjęcie: CzarnaHerbata - Kuchcik (115) Polędwiczka cielęca z nutą z herbaty na cytrusowym carpaccioCielęcina z grilla? Czemu nie. |
Czas przygotowania: do 15 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: dwie
na grilla
cielęcina , 2 szt.
pomarańcz, 0.5 szt.
grejpfrut, 0.5 szt.
ricotta, 4 łyżk.
masło, 2 łyżk.
herbata, 4 szt.
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
2 polędwiczki cielęce natrzeć dokładnie herbatą z nutą cytryny z saszetek (np. Irving Tea Cocktails Cytrusy z nutą Imbiru), oprószyć solą, pieprzem, odstawić na 12 godz. w chłodnie miejsce. Następnie podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni i wstawić na 15 min do pieca w temp. 140 st. Owoce pokroić w cienkie plastry, podsmażyć delikatnie na maśle lub przyrządzić na grillu.