Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Zapiekanka z makaronem, kiełbasą i warzywamiPyszna zapiekanka na obiad albo ciepłą kolację. |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
makaron , 500 g
kiełbasa, 35 dag
groszek zielony, 30 dag
cukinia, 1 szt.
cebula, 2 szt.
czosnek, 3 szt.
Śmietana 18% , 0.5 szkl.
ser żółty, 20 dag
papryka ostra, 1 łyżk.
suszony majeranek, 1 łyżk.
jajka, 1 szt.
natka pietruszki, 0.5 szt.
masło, 2 łyżk.
bułka tarta , 2 łyżk.
Gotujemy makaron w osolonej wodzie. W międzyczasie kroimy w drobną kostkę cebulę i szklimy na maśle, po jakimś czasie dodajemy pokrojony drobno czosnek i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Dusimy 10 minut - dodajemy pokrojoną w kostkę małą cukinię i groszek (może być mrożony). Dodajemy połowę papryki ostrej w proszku i majeranek. Dusimy pod przykryciem 25 minut. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Układamy warstwami: ugotowany makaron, posypujemy natką pietruszki drobno pokrojoną, posypujemy serem żółtym, następnie dajemy warzywa z kiełbasą i znowu makaron - aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być makaron. Rozpijamy jajko ze śmietaną wraz z reszta ostrej papryki - polewamy po wierzchu zapiekanki. Wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy 45 minut.