Tekst i zdjęcie: Kaemka - Srebrny Szef Kuchni (2324) Tarta jabłkowo - śliwkowaMożna stosowac różne owoce . na mące razowej |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
mąka pszenna razowa, 1.5 szkl.
masło, 10 dag
Śmietana 18% , 3 szkl.
jajka, 2 szkl.
cukier, 4 łyżk.
sól, 1 szczypta
jabłko, 4 szkl.
suszone śliwki, 0.5 kg
Mąka + żółtka+ masło+ 3 łzki śmietany+ 2 łżki cukru + szczpta soli - zagnieśc.Wstawic w folii do lodówki na 30 min.Upiec na złoty kolory kolor. Jabłka obrac i pokroic, ze śliwek wjąc pestki i podzielic na połówki.Owoce ułożyc na podpieczone ciasto. Białka ubic z 2 łyżkami cukru i śmietaną. Polac tym owoce i piec aż jabłka będą na końcach przpieczne.Smacznego