Tekst i zdjęcie: Kaemka - Srebrny Szef Kuchni (2324)

Tarta jabłkowo - śliwkowa

Można stosowac różne owoce . na mące razowej

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

mąka pszenna razowa, 1.5 szkl.

masło, 10 dag

Śmietana 18% , 3 szkl.

jajka, 2 szkl.

cukier, 4 łyżk.

sól, 1 szczypta

jabłko, 4 szkl.

suszone śliwki, 0.5 kg

Sposób przygotowania:

Mąka + żółtka+ masło+ 3 łzki śmietany+ 2 łżki cukru + szczpta soli - zagnieśc.Wstawic w folii do lodówki na 30 min.Upiec na złoty kolory kolor. Jabłka obrac i pokroic, ze śliwek wjąc pestki i podzielic na połówki.Owoce ułożyc na podpieczone ciasto. Białka ubic z 2 łyżkami cukru i śmietaną. Polac tym owoce i piec aż jabłka będą na końcach przpieczne.Smacznego