Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Królik z estragonemPyszny królik na urozmaicenie codziennego jadłospisu |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: duszone
Liczba porcji: więcej
na Wielkanoc
musztarda, 3 łyżk.
groszek zielony, 500 g
bulion, 100 ml
liście laurowe, 1 szt.
tymianek, 1 łyżecz.
estragon, 0.5 szkl.
marchew, 1 szt.
seler korzeniowy, 1 szt.
czosnek, 1 szt.
cebula, 1 szt.
królik , 1 szt.
Obrać cebulę, marchew, seler - pokroić w kostkę. Jeden ząbek czosnku zostawić ze skórką. Mięso podzielić na porcje przyrumienić na oliwie. Do mięsa dodać warzywa, dodać tymianek, liść laurowy, czosnek, połowę estragonu, sól, pieprz. Wlać bulion lub wodę, przykryć i dusić około 45 min. Dodać groszek mrożony - dusić jeszcze 15-20 minut. Na samym końcu dodać musztardę, resztę estragonu, można też dodać łyżkę śmietany i gotować jeszcze 5 minut. Doprawić i podawać.