Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Szaszłyki z mozzarellą i warzywamiPyszne wegetariańskie jedzonko grillowe. |
Czas przygotowania: do 15 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: grillowane
Liczba porcji: cztery
idealne dla dzieci
na grilla
dieta
bazylia, 2 łyżk.
ząbek czosnku, 1 szt.
oliwa z oliwek, 2 łyżk.
cebula biała, 3 szt.
papryka żółta, 2 szt.
pomidorki koktailowe, 40 dag
pieczarka, 30 dag
mozzarella, 40 dag
Szpatułki do szaszłyków zalewamy wodą aby nasiąknęły (mniej się wtedy przypalają). Mieszamy składniki marynaty: oliwę, czosnek, bazylię - dodajemy do odsączonej z wody mozzarelli (najlepsze do tego przepisu są małe kulki mozzarelli). Chwilę macerujemy aby ser przeszedł smakiem marynaty. Resztę składników kroimy odpowiednio: większe pomidorki na pół pieczarki na pół, paprykę na kostkę o boku 3 cm (około, jak nam wyjdzie), cebulę na drobne kawałki ale takie aby łatwo nabijała nam się na szpatułkę. Nabijamy na przemian składniki: mozzarellę, pomidorki, cebulę, pieczarki, paprykę. Na grillu kładziemy na tackę aluminiową ponieważ ser się topi i jeżeli położymy wprost na grillu to po 10 minutach będziemy mieli szaszłyki z serem bez sera :). Zamiast mozzarelli możemy użyć też Camemberta pokrojonego w ósemki.