Tekst i zdjęcie: Kaemka - Srebrny Szef Kuchni (2324) Torcik SzrekZ zielonch galaretek i sokiem z kiwi |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
woda, 1 l
sok owocowy, 2 szkl.
śmietana 36%, 300 ml
biszkopty okrągłe, 20 szt.
galaretka zielona, 3 szt.
budyń śmietankowy, 3 szt.
olej, 2 łyżk.
proszek do pieczenia, 1 łyżecz.
mąka ziemniaczana, 2 łyżk.
cukier, 5 łyżk.
jajka, 5 szt.
Biszkopt na spód: 5 białek ubic z cukrem, dodac pojedynczo żółtka , dodac mąkę ziemniaczaną,olej i proszek do pieczeniadalej ubijając. Wylac na duża blachę.Piec w 180 stopniach 30 min.Masa I: Budynie rozpuścic w 1,5 szkl. soku z kiwi(Pysio),zagotowac.Ugotowac budyń. Gorący rozprowadzic na wystudzony biszkopt. Na masę położyc biszkopty.Masa II:Jedną galaretkę rozpuścic w 4/3 szkl.gorącej wody.Ostudzic.Ubiś śmietanę i pod koniec ubijania dodac galaretkę.Wylac na biszkopty.Dwie galaretki rozpuśc w 800ml gorącej wody. Pozoztawic do stężenia i wlac na masę II.Odstawic w chłodne miejsce.Smacznego