Tekst i zdjęcie: Kaemka - Srebrny Szef Kuchni (2324)

Torcik Szrek

Z zielonch galaretek i sokiem z kiwi

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

woda, 1 l

sok owocowy, 2 szkl.

śmietana 36%, 300 ml

biszkopty okrągłe, 20 szt.

galaretka zielona, 3 szt.

budyń śmietankowy, 3 szt.

olej, 2 łyżk.

proszek do pieczenia, 1 łyżecz.

mąka ziemniaczana, 2 łyżk.

cukier, 5 łyżk.

jajka, 5 szt.

Sposób przygotowania:

Biszkopt na spód: 5 białek ubic z cukrem, dodac pojedynczo żółtka , dodac mąkę ziemniaczaną,olej i proszek do pieczeniadalej ubijając. Wylac na duża blachę.Piec w 180 stopniach 30 min.Masa I: Budynie rozpuścic w 1,5 szkl. soku z kiwi(Pysio),zagotowac.Ugotowac budyń. Gorący rozprowadzic na wystudzony biszkopt. Na masę położyc biszkopty.Masa II:Jedną galaretkę rozpuścic w 4/3 szkl.gorącej wody.Ostudzic.Ubiś śmietanę i pod koniec ubijania dodac galaretkę.Wylac na biszkopty.Dwie galaretki rozpuśc w 800ml gorącej wody. Pozoztawic do stężenia i wlac na masę II.Odstawic w chłodne miejsce.Smacznego