Tekst i zdjęcie: anetka - Kuchcik (100)

Babka jogurtowo-bananowa

Wspaniała,wilgotna

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Średnie

Sposób przygotowania: pieczone

Składniki:

białka, 4 szt.

budyń, 2 szt.

cukier, 1 szkl.

mąka , 2 szkl.

jogurt naturalny, 330 ml

olej, 200 ml

proszek do pieczenia, 2 łyżecz.

Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywno,dodać cukier,żółtka i razem ubijać jeszcze 10 minut.Mąkę wymieszać z budyniami bananowymi i proszkiem do pieczenia.Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę,jogurt i olej (aż do wyczerpania składników).Wyłożyć do wysmarowanej dużej podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec 45 min. Smacznego.