Tekst i zdjęcie: anetka - Kuchcik (100) Babka jogurtowo-bananowaWspaniała,wilgotna |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Średnie
Sposób przygotowania: pieczone
białka, 4 szt.
budyń, 2 szt.
cukier, 1 szkl.
mąka , 2 szkl.
jogurt naturalny, 330 ml
olej, 200 ml
proszek do pieczenia, 2 łyżecz.
Białka ubić na sztywno,dodać cukier,żółtka i razem ubijać jeszcze 10 minut.Mąkę wymieszać z budyniami bananowymi i proszkiem do pieczenia.Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę,jogurt i olej (aż do wyczerpania składników).Wyłożyć do wysmarowanej dużej podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec 45 min. Smacznego.