Tekst i zdjęcie: Kaemka - Srebrny Szef Kuchni (2324)

Drożdżowe bułeczki cioci

Pyszne drożdżówki

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

mąka pszenna, 1 kg

mleko, 0.5 l

masło, 15 dag

drożdże, 6 dag

cukier, 15 dag

dżem, 25 dag

ser biały, 25 dag

jajka, 4 szt.

Sposób przygotowania:

Masło roztopic, ostudzic, dodac do mąki, jajka utrzec z cukrem dodac do mąki, rozkruszyc drożdzę i dodac do maki, zagnieśc ciasto dolewając letnie mleko tak by nie przyklejało się do rak. Podzielic na części i rozwałkowac placki na ok 1 cm.Posmarowac dżemem lub pogniecionym ze śmietaną serem, zwinąc w rulon i rulon pokroic na kawałki ok 5 cm.Rozłozyc na blaszcę w penej odległosci ( będą rosły)Zostawic na chwilę do wyrośnięcia ok 15 min i piec w piekarniku 180 stopni ok 20 min.Smacznego