Tekst i zdjęcie: Kaemka - Srebrny Szef Kuchni (2324) Drożdżowe bułeczki ciociPyszne drożdżówki |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
mąka pszenna, 1 kg
mleko, 0.5 l
masło, 15 dag
drożdże, 6 dag
cukier, 15 dag
dżem, 25 dag
ser biały, 25 dag
jajka, 4 szt.
Masło roztopic, ostudzic, dodac do mąki, jajka utrzec z cukrem dodac do mąki, rozkruszyc drożdzę i dodac do maki, zagnieśc ciasto dolewając letnie mleko tak by nie przyklejało się do rak. Podzielic na części i rozwałkowac placki na ok 1 cm.Posmarowac dżemem lub pogniecionym ze śmietaną serem, zwinąc w rulon i rulon pokroic na kawałki ok 5 cm.Rozłozyc na blaszcę w penej odległosci ( będą rosły)Zostawic na chwilę do wyrośnięcia ok 15 min i piec w piekarniku 180 stopni ok 20 min.Smacznego