Tekst i zdjęcie: Kaemka - Srebrny Szef Kuchni (2324) Piernik AniSzybki piernik z owocami, zawsze wychodzi. |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
soda oczyszczona, 1.5 łyżecz.
proszek do pieczenia, 0.5 łyżecz.
mąka , 2 szkl.
jajka, 1 szt.
cukier, 1 szkl.
masło, 20 dag
dżem, 1 szkl.
kakao, 1 łyżk.
przyprawa piernikowa, 2 łyżk.
Masło roztopic i ostudzic, zamiast masła mozna użyc 3/4 szklanki oleju z pestek winogron. Wszystkie składniki połaczyc i wymieszac. Można dodac pokrojone świeże sesonowe owoce lub rodzynki.Najcześciej używam domowy dżem z jabłek.Na zdjęciu jest piernik z rabarbarem.Piec ok 45 min w 200 stopniach.