Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246)

Marynata grilowa do drobiu

Marynujemy 24 godziny ale można i mniej.

Czas przygotowania: do 15 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: grillowane

Liczba porcji: więcej

na grilla

Składniki:

bazylia, 1 łyżk.

szałwia, 1 łyżk.

tymianek, 1 łyżk.

skórka cytrynowa, 1 szt.

sok z cytryny, 20 ml

oliwa z oliwek, 0.5 szkl.

Sposób przygotowania:

Pół szklanki oliwy mieszamy z ćwierć szklanki soku z cytryny i startą skórką cytrynową (wcześniej sparzonej). Do tego dodajemy różne świeże zioła (jakie mamy ale do drobiu wg mnie najlepiej pasuje tymianek, bazylia, ew. szałwia) – kilka łyżek. Marynujemy 24 godziny ale można i mniej.