Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Marynata grilowa do drobiuMarynujemy 24 godziny ale można i mniej. |
Czas przygotowania: do 15 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: grillowane
Liczba porcji: więcej
na grilla
bazylia, 1 łyżk.
szałwia, 1 łyżk.
tymianek, 1 łyżk.
skórka cytrynowa, 1 szt.
sok z cytryny, 20 ml
oliwa z oliwek, 0.5 szkl.
Pół szklanki oliwy mieszamy z ćwierć szklanki soku z cytryny i startą skórką cytrynową (wcześniej sparzonej). Do tego dodajemy różne świeże zioła (jakie mamy ale do drobiu wg mnie najlepiej pasuje tymianek, bazylia, ew. szałwia) – kilka łyżek. Marynujemy 24 godziny ale można i mniej.