Tekst i zdjęcie: SleepyDog - Kucharz (760) Sos grzybowyDo sosu można dodać pół szklanki śmietany, ale wtedy nie należy dodawać kwasku cytrynowego. |
świeży grzyb, 25 g
cebula, 12 g
tłuszcz, 7 g
mąka , 5 g
natka pietruszki, 5 g
sól, 1 szczypta
kwasek cytrynowy, 1 szczypta
Grzyby świeże dokładnie umyć, suszone — umyć i namoczyć. Cebulę pokroić w kostkę. Grzyby świeże pokroić i dusić z cebulą, suszone — gotować całe z cebulą w l-2 l wody przez ok. 1-2 godz. Ugotowane grzyby posiekać. Zrobić zasmażkę , rozprowadzić wywarem z grzybów lub wodą. Połączyć z grzybami — zagotować. Sos doprawić do smaku, dodać drobno pokrojoną natkę.