Tekst i zdjęcie: SleepyDog - Kucharz (760)

Sos grzybowy

Do sosu można dodać pół szklanki śmietany, ale wtedy nie należy dodawać kwasku cytrynowego.

Składniki:

świeży grzyb, 25 g

cebula, 12 g

tłuszcz, 7 g

mąka , 5 g

natka pietruszki, 5 g

sól, 1 szczypta

kwasek cytrynowy, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Grzyby świeże dokładnie umyć, suszone — umyć i namoczyć. Ce­bulę pokroić w kostkę. Grzyby świeże pokroić i dusić z cebulą, suszone — gotować całe z cebulą w l-2 l wody przez ok. 1-2 godz. Ugotowane grzyby posiekać. Zrobić zasmażkę , rozprowa­dzić wywarem z grzybów lub wodą. Połączyć z grzybami — za­gotować. Sos doprawić do smaku, dodać drobno pokrojoną natkę.