Tekst i zdjęcie: gagatek - Szef Kuchni (970)

Zapiekanka rybna

Ryba i ziemniaki w jednej brytfanie

Sposób przygotowania: pieczone

Składniki:

bułka tarta , 1 łyżk.

mielona papryka, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

natka pietruszki, 5 g

koncentrat pomidorowy, 30 g

śmietana, 50 g

cebula, 50 g

ziemniak, 250 g

tłuszcz, 20 g

filet rybny, 200 g

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w skórkach i studzić. W czasie filety (świeże lub mrożone) smażyć na dobrze rozgrzany, tłuszczu. Cebulę pokroić w krążki i smażyć razem z rybą. Ziemniaki pokroić w plastry. Śmietanę wymieszać z koncentratem pomidorowym i doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie papryką i cukrem. Wysmarować formę tłuszczem, ułożyć warstwę ziemniaków, polać częścią sosu, ułożyć rybę z cebulą, przykryć pozostałymi ziemniakami, polać resztą sosu. Zapiec w dobrze grzanym piekarniku. Gotową zapiekankę posypać natką pietruszka lub koperkiem czy szczypiorkiem.