Tekst i zdjęcie: gagatek - Szef Kuchni (970) Zapiekanka rybnaRyba i ziemniaki w jednej brytfanie |
Sposób przygotowania: pieczone
bułka tarta , 1 łyżk.
mielona papryka, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
natka pietruszki, 5 g
koncentrat pomidorowy, 30 g
śmietana, 50 g
cebula, 50 g
ziemniak, 250 g
tłuszcz, 20 g
filet rybny, 200 g
Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w skórkach i studzić. W czasie filety (świeże lub mrożone) smażyć na dobrze rozgrzany, tłuszczu. Cebulę pokroić w krążki i smażyć razem z rybą. Ziemniaki pokroić w plastry. Śmietanę wymieszać z koncentratem pomidorowym i doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie papryką i cukrem. Wysmarować formę tłuszczem, ułożyć warstwę ziemniaków, polać częścią sosu, ułożyć rybę z cebulą, przykryć pozostałymi ziemniakami, polać resztą sosu. Zapiec w dobrze grzanym piekarniku. Gotową zapiekankę posypać natką pietruszka lub koperkiem czy szczypiorkiem.