Tekst i zdjęcie: gagatek - Szef Kuchni (970)

Ryba smażona z grzybami

ulubione danie teścia.

Na Boze Narodzenie

Składniki:

ryby, 200 g

olej, 10 g

mąka , 5 g

cebula, 50 g

pieczarka, 50 g

natka pietruszki, 2 g

śmietana, 50 g

sól, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Rybę oczyścić i pokroić na porcje (mrożonych filetów nie rozmrażać). Porcje ryby (filety) posolić, otoczyć w mące i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Grzyby drobno pokroić i dusić z małą ilością tłuszczu. Cebulę pokroić w krążki, dodać do ryby i smażyć, a następnie dodać grzyby. Mąkę wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem do smaku i polać rybę. Dusić lub piec.