Tekst i zdjęcie: gagatek - Szef Kuchni (970) Ryba smażona z grzybamiulubione danie teścia. |
Na Boze Narodzenie
ryby, 200 g
olej, 10 g
mąka , 5 g
cebula, 50 g
pieczarka, 50 g
natka pietruszki, 2 g
śmietana, 50 g
sól, 1 szczypta
Rybę oczyścić i pokroić na porcje (mrożonych filetów nie rozmrażać). Porcje ryby (filety) posolić, otoczyć w mące i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Grzyby drobno pokroić i dusić z małą ilością tłuszczu. Cebulę pokroić w krążki, dodać do ryby i smażyć, a następnie dodać grzyby. Mąkę wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem do smaku i polać rybę. Dusić lub piec.