Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Cukinia z wołowinąBardzo szybkie, zdrowe danie. Idealne dla osób, które nie mają czasu gotować. |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: duszone
Liczba porcji: cztery
idealne dla dzieci
dla alergików
łopatka, 60 dag
cukinia, 1 szt.
koperek, 1 szt.
nasiona słonecznika, 4 łyżk.
sól, 1 szczypta
mielony pieprz, 1 szczypta
czosnek, 1
Pokroić cukinię na plasterki - blanszować 5 min we wrzątku. Pokroić łopatkę wołową na podłużne, średniej wielkości paski, przyprawić według upodobań i udusić na patelni (jak się da to bez tłuszczu), dodać rozgnieciony czosnek. Jak mięso puści sok i będzie miękkie - odparować płyn. Zdjąć z ognia, połączyć z blanszowaną cukinią i posypać prażonymi nasionami słonecznika. Od razu podawać.