Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246)

Marynata do pieczonego mięsa

Sprawdzona marynata do pieczonego mięsa np. świątecznej karkówki

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Łatwe

Liczba porcji: więcej

Składniki:

mielony pieprz, 1 łyżk.

gałka muszkatołowa mielona, 1 łyżk.

mielona papryka, 1 łyżk.

zioła prowansalskie, 1 łyżecz.

bazylia suszona , 1 łyżk.

cukier, 1 łyżk.

czosnek, 3 łyżk.

sól, 2 łyżk.

woda, 1 l

karkówka, 1 kg

Sposób przygotowania:

Do wody dodajemy sól, cukier i przyprawy, czosnek, wsadzamy mięso i zostawiamy w zimnym miejscu na noc. Później wystarczy wyjąć mięso z marynaty, wsadzić do piekarnika z niewielką ilością wody i piec mięso aż zmięknie. Pieczeń można upiec z warzywami.