Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Marynata do pieczonego mięsaSprawdzona marynata do pieczonego mięsa np. świątecznej karkówki |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Łatwe
Liczba porcji: więcej
mielony pieprz, 1 łyżk.
gałka muszkatołowa mielona, 1 łyżk.
mielona papryka, 1 łyżk.
zioła prowansalskie, 1 łyżecz.
bazylia suszona , 1 łyżk.
cukier, 1 łyżk.
czosnek, 3 łyżk.
sól, 2 łyżk.
woda, 1 l
karkówka, 1 kg
Do wody dodajemy sól, cukier i przyprawy, czosnek, wsadzamy mięso i zostawiamy w zimnym miejscu na noc. Później wystarczy wyjąć mięso z marynaty, wsadzić do piekarnika z niewielką ilością wody i piec mięso aż zmięknie. Pieczeń można upiec z warzywami.