Tekst i zdjęcie: gagatek - Szef Kuchni (970) Ryba pieczona w śmietanieRodzaj ryby oraz grzyby według uznania. |
Sposób przygotowania: pieczone
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
olej, 15 g
mąka , 2 g
śmietana, 50 g
natka pietruszki, 2 g
pieczarka, 50 g
ryby, 200 g
Rybę oczyścić, posolić i pozostawić na ok. 15 min. Grzyby świeże umyć, pokroić w kostkę i udusić w małej ilości tłuszczu do parowania wody. (Grzyby suszone umyć, namoczyć na parę godzin ugotować, odsączyć i pokroić). Bułkę pokroić w kostkę, dodać grzybów, posolić i zrumienić. Rybę nadziać częścią grzybów i spiąć wykałaczkami. Następnie umieścić na ogniotrwałym półmisek obłożyć pozostałymi grzybami z bułką, polać śmietaną wymieszać z mąką, solą i pieprzem. Wstawić rybę do piekarnika i upiec. Podawać posypaną zieleniną.