Tekst i zdjęcie: gagatek - Szef Kuchni (970)

Ryba pieczona w śmietanie

Rodzaj ryby oraz grzyby według uznania.

Sposób przygotowania: pieczone

Składniki:

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

olej, 15 g

mąka , 2 g

śmietana, 50 g

natka pietruszki, 2 g

pieczarka, 50 g

ryby, 200 g

Sposób przygotowania:

Rybę oczyścić, posolić i pozostawić na ok. 15 min. Grzyby świeże umyć, pokroić w kostkę i udusić w małej ilości tłuszczu do parowania wody. (Grzyby suszone umyć, namoczyć na parę godzin ugotować, odsączyć i pokroić). Bułkę pokroić w kostkę, dodać grzybów, posolić i zrumienić. Rybę nadziać częścią grzybów i spiąć wykałaczkami. Następnie umieścić na ogniotrwałym półmisek obłożyć pozostałymi grzybami z bułką, polać śmietaną wymieszać z mąką, solą i pieprzem. Wstawić rybę do piekarnika i upiec. Podawać posypaną zieleniną.