Tekst i zdjęcie: SleepyDog - Kucharz (760) Naleśniki drożdżoweProponuje z dżemem |
woda, 3 łyżk.
olej, 30 g
margaryna, 4 g
mleko, 100 g
jajka, 0.2 szt.
cukier, 1 szczypta
drożdże, 4 g
mąka , 70 g
Wszystkie składniki rozbić w mikserze lub łyżką i pozostawić l—2 godz. w ciepłym miejscu. Gdy ciasto urośnie, wlewać na rozgrzaną, wysmarowaną tłuszczem patelnię (olej rozprowadzić ' powierzchni patelni tamponem z waty). Zrobić farsz wg przepisu 2 Usmażone naleśniki smarować farszem i układać w naczyniu jeden na drugim. Naczynie nakryć i wstawić do gorącego piekarnika. Naleśniki wyłożyć na półmisek, pokroić na porcje i polać śmietaną. Uwaga: Jako farsz do naleśników można wykorzystać dżemy.