Tekst i zdjęcie: SleepyDog - Kucharz (760)

Naleśniki drożdżowe

Proponuje z dżemem

Składniki:

woda, 3 łyżk.

olej, 30 g

margaryna, 4 g

mleko, 100 g

jajka, 0.2 szt.

cukier, 1 szczypta

drożdże, 4 g

mąka , 70 g

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki rozbić w mikserze lub łyżką i pozostawić l—2 godz. w ciepłym miejscu. Gdy ciasto urośnie, wlewać na rozgrzaną, wysmarowaną tłuszczem patelnię (olej rozprowadzić ' powierzchni patelni tamponem z waty). Zrobić farsz wg przepisu 2 Usmażone naleśniki smarować farszem i układać w naczyniu jeden na drugim. Naczynie nakryć i wstawić do gorącego piekarnika. Naleśniki wyłożyć na półmisek, pokroić na porcje i polać śmietaną. Uwaga: Jako farsz do naleśników można wykorzystać dżemy.