Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246)

Schabowe po zbójnicku

Wyszukane wydanie zwykłych schabowych.

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: smażone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

schab , 80 dag

bryndza , 25 dag

masło klarowane, 3 łyżk.

mąka , 2 łyżk.

cebula, 1 szt.

jajka, 2 szt.

oscypek , 4 łyżk.

bułka tarta , 100 g

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

olej, 50 g

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, pokroić na kotlety i zbić tłuczkiem - przyprawić solą i pieprzem. Utrzeć bryndzę z masłem, doprawić pieprzem i dodać drobniutko posiekaną cebulkę. Kotlety natrzeć z jednej strony przygotowaną masą bryndzą i ciasno zwinąć w rulon. Zapanierować w mące, jajku i bułce i wrzucić na gorący olej. Podsmażyć z każdej strony na złoty kolor, pilnując aby mięso w środku się zrobiło. Przed samym podaniem posypać startym oscypkiem i podawać z surówką z kapusty kiszonej.