Tekst i zdjęcie: SleepyDog - Kucharz (760) Kalmary w warzywachNie dość, że ryba to jeszcze z warzywami - samo zdrowie |
idealne dla dzieci
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
olej, 20 g
koncentrat pomidorowy, 20 g
cebula, 50 g
marchew, 100 g
kalmar, 150 g
Ugotować kalmary w osolonej wodzie. Marchew zetrzeć na tarce o dużych otworach i udusić na tłuszczu (użyć część tłuszczu). Na pozostałym tłuszczu udusić cebulę pokrojoną w plastry. Połączyć marchew z cebulą, dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i keczup — dusić. Kalmary pokroić i dodać do warzyw. Podawać z ryżem lub ziemniakami. Można również zrobić ciasto naleśnikowe - kalmary maczać w cieście i smażyć na tłuszczu (to wersja bardziej kaloryczna :)