Tekst i zdjęcie: SleepyDog - Kucharz (760)

Kalmary w warzywach

Nie dość, że ryba to jeszcze z warzywami - samo zdrowie

idealne dla dzieci

Składniki:

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

olej, 20 g

koncentrat pomidorowy, 20 g

cebula, 50 g

marchew, 100 g

kalmar, 150 g

Sposób przygotowania:

Ugotować kalmary w osolonej wodzie. Marchew zetrzeć na tarce o dużych otworach i udusić na tłuszczu (użyć część tłuszczu). Na pozostałym tłuszczu udusić cebulę pokrojoną w plastry. Połączyć marchew z cebulą, dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i keczup — dusić. Kalmary pokroić i dodać do warzyw. Podawać z ryżem lub ziemniakami. Można również zrobić ciasto naleśnikowe - kalmary maczać w cieście i smażyć na tłuszczu (to wersja bardziej kaloryczna :)