Tekst i zdjęcie: SleepyDog - Kucharz (760) Kalmary w śmietanieNaprawdę pyszny przepis |
kalmar, 150 g
cebula, 50 g
śmietana, 50 g
mąka , 2 g
olej, 10 g
sól, 1 szczypta
mielona papryka, 1 szczypta
przyprawa do ryb, 1 szczypta
Ugotować kalmary w osolonej wodzie. Cebulę drobno pokroić, udusić na tłuszczu na złoty kolor. Oczyszczone pieczarki pokroić w plastry, dodać do cebuli — poddusić. Śmietanę rozmieszać z mąką, dodać sól, paprykę i przyprawę do ryb, połączyć z duszoną cebulą i zagotować. Kalmary pokroić w paski, włożyć do śmietany (rozcieńczyć wodą w miarę potrzeby). Podawać na gorąco z ryżem, kaszą gryczaną lub ziemniakami.