Tekst i zdjęcie: gagatek - Szef Kuchni (970) Surówka z cykoriiZnakomita surówka z cykorią |
cykoria, 200 g
jabłko, 100 g
śliwka, 100 g
marchew, 50 g
ogórek kwaszony, 50 g
por, 50 g
pietruszka, 50 g
gruszka, 50 g
seler, 100 g
sałata, 100 g
Cykorię oczyścić z liści zewnętrznych, pozostałe liście oddzielnie umyć, szczególnie dokładnie u nasady, gdzie znajduje się najwięcej zanieczyszczeń. Cykorię pokroić w paski. Inne warzywa lub owoce wchodzące w skład surówek oczyścić i rozdrobnić; korzeniowe zetrzeć na tarce o dużych otworach, pomidory, ogórki, paprykę oraz owoce pokroić w paski, ćwiartki, plasterki itp. Po rozdrobnieniu niezwłocznie wymieszać warzywa z zalewą na śmietanie lub majonezie.