Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246)

Sałatka "grecka"

Można wszamać solo lub z jakimś daniem :)

Czas przygotowania: do 15 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Przekąska

Liczba porcji: dwie

Składniki:

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

sok z cytryny, 1 łyżk.

musztarda, 2 łyżecz.

oliwa z oliwek, 3 łyżk.

cykoria, 2 szt.

feta, 20 dag

czerwona cebula, 1 szt.

pomidor, 2 szt.

ogórek , 1 szt.

oliwka czarna, 0 szkl.

sałata, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Sałatę najlepiej użyć lodową. Pokroić lub porwać składniki i połączyć z sobą. Oliwek nie kroić. Zrobić klasyczny winegret czyli najpierw sok z cytryny z solą - wymieszać aż do rozpuszczenia soli, potem dodać musztardę i pieprz - wymieszać a na końcu powoli, małym strumyczkiem wlewać oiliwę cały czas mieszając, aż powstanie aksamitny sos. Polać sałatkę sosem przed samym podaniem.