Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Sałatka "grecka"Można wszamać solo lub z jakimś daniem :) |
Czas przygotowania: do 15 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Liczba porcji: dwie
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
sok z cytryny, 1 łyżk.
musztarda, 2 łyżecz.
oliwa z oliwek, 3 łyżk.
cykoria, 2 szt.
feta, 20 dag
czerwona cebula, 1 szt.
pomidor, 2 szt.
ogórek , 1 szt.
oliwka czarna, 0 szkl.
sałata, 1 szt.
Sałatę najlepiej użyć lodową. Pokroić lub porwać składniki i połączyć z sobą. Oliwek nie kroić. Zrobić klasyczny winegret czyli najpierw sok z cytryny z solą - wymieszać aż do rozpuszczenia soli, potem dodać musztardę i pieprz - wymieszać a na końcu powoli, małym strumyczkiem wlewać oiliwę cały czas mieszając, aż powstanie aksamitny sos. Polać sałatkę sosem przed samym podaniem.