Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Sałatka capreseSałatka którą pewnie każdy zna |
Czas przygotowania: do 15 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Liczba porcji: dwie
idealne dla dzieci
dieta
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
oliwa z oliwek, 2 łyżk.
ocet balsamiczny, 2 łyżecz.
bazylia, 4 łyżk.
mozzarella, 30 dag
pomidor, 4 szt.
bazylia suszona , 1 szczypta
cebulka dymka, 2 łyżk.
Pomidory i mozzarellę kroimy w kostkę bądź w plasterki, mieszamy z porwaną w dłoniach bazylią i dodatkowo odrobiną bazylii suszonej. Cebulkę (bez szczypiorku) dymkę kroimy bardzo drobniutko i również posypujemy nią sałatkę. Na koniec skrapiamy oliwą, octem balsamicznym i posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zamiast mozzarelli używam czasami sera koziego - tak dla odmiany. Smacznego.