Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246)

Sałatka caprese

Sałatka którą pewnie każdy zna

Czas przygotowania: do 15 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Przekąska

Liczba porcji: dwie

idealne dla dzieci

dieta

Składniki:

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

oliwa z oliwek, 2 łyżk.

ocet balsamiczny, 2 łyżecz.

bazylia, 4 łyżk.

mozzarella, 30 dag

pomidor, 4 szt.

bazylia suszona , 1 szczypta

cebulka dymka, 2 łyżk.

Sposób przygotowania:

Pomidory i mozzarellę kroimy w kostkę bądź w plasterki, mieszamy z porwaną w dłoniach bazylią i dodatkowo odrobiną bazylii suszonej. Cebulkę (bez szczypiorku) dymkę kroimy bardzo drobniutko i również posypujemy nią sałatkę. Na koniec skrapiamy oliwą, octem balsamicznym i posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zamiast mozzarelli używam czasami sera koziego - tak dla odmiany. Smacznego.