Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Kotlety wieprzowe z poramiInne wydanie zwykłych kotletów. |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: cztery
pieprz czerwony, 1 szczypta
pieprz biały, 1 szczypta
mozzarella, 60 g
łój wołowy, 50 g
śmietana 36%, 22 dag
por, 30 dag
ziemniak, 45 dag
karkówka, 60 dag
natka pietruszki, 1 szt.
Ziemniaki wyszorować i gotować na parze 35 min. Można również ugotować w mundurkach w osolonej wodzie (będą lepsze jak do wody wrzucimy jeszcze zioła prowansalskie i kminek). Mozzarelle zetrzeć na tarce. Pora oczyścić, pokroić w plasterki. Kotlety wieprzowe osuszyć i dobrze natrzeć pieprzem. Na patelni rozgrzać łój i smażyć mięso 5 min z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec do miękkości (30 min) w piekarniku. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i usmażyć pora 5 min na średnim ogniu. Podlać śmietaną i dusić jeszcze 5 min. Doprawić do smaku. Przełożyć na kotlety, posypać startym serem i zapiekać dopóki ser się nie rozpuści. Ziemniaki obrać i podawać z potrawą posypując wcześniej grubo mielonym pieprzem. Wszystko posypać natką pietruszki.