Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246)

Kotlety wieprzowe z porami

Inne wydanie zwykłych kotletów.

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: cztery

Składniki:

pieprz czerwony, 1 szczypta

pieprz biały, 1 szczypta

mozzarella, 60 g

łój wołowy, 50 g

śmietana 36%, 22 dag

por, 30 dag

ziemniak, 45 dag

karkówka, 60 dag

natka pietruszki, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki wyszorować i gotować na parze 35 min. Można również ugotować w mundurkach w osolonej wodzie (będą lepsze jak do wody wrzucimy jeszcze zioła prowansalskie i kminek). Mozzarelle zetrzeć na tarce. Pora oczyścić, pokroić w plasterki. Kotlety wieprzowe osuszyć i dobrze natrzeć pieprzem. Na patelni rozgrzać łój i smażyć mięso 5 min z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec do miękkości (30 min) w piekarniku. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i usmażyć pora 5 min na średnim ogniu. Podlać śmietaną i dusić jeszcze 5 min. Doprawić do smaku. Przełożyć na kotlety, posypać startym serem i zapiekać dopóki ser się nie rozpuści. Ziemniaki obrać i podawać z potrawą posypując wcześniej grubo mielonym pieprzem. Wszystko posypać natką pietruszki.