Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Knedle z sosem z bryndzyPrzepyszne oryginalne danie. |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: cztery
szczypiorek, 1 szt.
kwaśna śmietana, 30 dag
bryndza , 15 dag
boczek wędzony, 10 dag
mąka krupczatka , 20 dag
ziemniak, 30 dag
jajka, 1 szt.
Ugotować ziemniaki i zatrzeć na tarce, następnie dodać jajko, mąkę i sól - zagnieść ciasto. Uformować wałeczek, spłaszczyć go i nożem odkrawać kluski. Wrzucić do gotującej się, osolonej wody i gotować aż do wypłynięcia. Odsączyć na sitku. Boczek lub szynkę pokroić w kostkę i usmażyć na skwarki. Rozgnieść bryndzę ze śmietaną (dodać tyle aby powstał gęsty sos). Knedle polać sosem posypać skwarkami i posiekanym szczypiorkiem.