Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246)

Knedle z sosem z bryndzy

Przepyszne oryginalne danie.

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: cztery

Składniki:

szczypiorek, 1 szt.

kwaśna śmietana, 30 dag

bryndza , 15 dag

boczek wędzony, 10 dag

mąka krupczatka , 20 dag

ziemniak, 30 dag

jajka, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Ugotować ziemniaki i zatrzeć na tarce, następnie dodać jajko, mąkę i sól - zagnieść ciasto. Uformować wałeczek, spłaszczyć go i nożem odkrawać kluski. Wrzucić do gotującej się, osolonej wody i gotować aż do wypłynięcia. Odsączyć na sitku. Boczek lub szynkę pokroić w kostkę i usmażyć na skwarki. Rozgnieść bryndzę ze śmietaną (dodać tyle aby powstał gęsty sos). Knedle polać sosem posypać skwarkami i posiekanym szczypiorkiem.