Tekst i zdjęcie: rafik80 - Srebrny Szef Kuchni (2006)

Marynowanie mięsa i drobiu

Można dodać: 10 ziarn jałowca oraz pół szklanki czerwonego wytrawnego wina.

na Wielkanoc

Składniki:

goździki, 3 szt.

pieprz czarny, 5 szt.

ziele angielskie ziarnka, 5 szt.

liście laurowe, 1 szt.

seler, 30 g

pietruszka, 30 g

marchew, 50 g

cebula, 50 g

woda, 1 szkl.

kaczka , 1 kg

Sposób przygotowania:

Warzywa pokroić (korzeniowe w kostkę, cebulę w plastry), zalać wodą i gotować ok. l godz. Następnie uzupełnić ilość wody do ok. 500 g (wodą gotowaną), dodać przyprawy i ewentualnie wino oraz do wyboru: kwasek cytrynowy, sok z cytryny lub ocet i gotować pod przykryciem. Gotową zalewę wystudzić. Mięso zalć zalewą, umieścić w chłodnym i ciemnym miejscu na 2—3 Od czasu do czasu obracać je.