Tekst i zdjęcie: rafik80 - Srebrny Szef Kuchni (2006) Marynowanie mięsa i drobiuMożna dodać: 10 ziarn jałowca oraz pół szklanki czerwonego wytrawnego wina. |
na Wielkanoc
goździki, 3 szt.
pieprz czarny, 5 szt.
ziele angielskie ziarnka, 5 szt.
liście laurowe, 1 szt.
seler, 30 g
pietruszka, 30 g
marchew, 50 g
cebula, 50 g
woda, 1 szkl.
kaczka , 1 kg
Warzywa pokroić (korzeniowe w kostkę, cebulę w plastry), zalać wodą i gotować ok. l godz. Następnie uzupełnić ilość wody do ok. 500 g (wodą gotowaną), dodać przyprawy i ewentualnie wino oraz do wyboru: kwasek cytrynowy, sok z cytryny lub ocet i gotować pod przykryciem. Gotową zalewę wystudzić. Mięso zalć zalewą, umieścić w chłodnym i ciemnym miejscu na 2—3 Od czasu do czasu obracać je.