Tekst i zdjęcie: rafik80 - Srebrny Szef Kuchni (2006) Gulasz z kuryDrobiowa wersja gulaszu |
kurczak, 150 g
cebula, 50 g
tłuszcz, 10 g
mąka , 2 g
ziemniak, 100 g
sól, 1 szczypta
mielona papryka, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
Oczyszczonego kurczaka podzielić na części, posolić. Cebulę drobno pokroić i dusić w rondlu. Na patelni na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć mięso, po czym przełożyć do rondla, oprószyć mąką, posypać papryką i pieprzem, podlać wodą i dusić pod przykryciem. Ziemniaki oczyścić, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, dolać wody i gotować. W tym czasie zrobić ciasto na kluski kładzione. Gdy ziemniaki są miękkie, kłaść kluski. Zagotować i doprawić do smaku.