Tekst i zdjęcie: rafik80 - Srebrny Szef Kuchni (2006)

Gulasz z kury

Drobiowa wersja gulaszu

Składniki:

kurczak, 150 g

cebula, 50 g

tłuszcz, 10 g

mąka , 2 g

ziemniak, 100 g

sól, 1 szczypta

mielona papryka, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Oczyszczonego kurczaka podzielić na części, posolić. Cebulę drobno pokroić i dusić w rondlu. Na patelni na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć mięso, po czym przełożyć do rondla, oprószyć mąką, posypać papryką i pieprzem, podlać wodą i dusić pod przykryciem. Ziemniaki oczyścić, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, dolać wody i gotować. W tym czasie zrobić ciasto na kluski kładzione. Gdy ziemniaki są miękkie, kłaść kluski. Zagotować i doprawić do smaku.