Tekst i zdjęcie: rafik80 - Srebrny Szef Kuchni (2006)

Potrawka z drobiu z ryżem

Kolejna propozycja drobiu z ryżem

Składniki:

pieprz, 2 g

mielona papryka, 2 g

sól, 2 g

natka pietruszki, 2 g

olej, 15 g

ryż , 50 g

cebula, 50 g

włoszczyzna, 50 g

drób , 150 g

Sposób przygotowania:

Drób oczyścić, podzielić na części. Pierś i nogi pozostawić d<| przygotowania innej potrawy, np. kotletów panierowanych. Pozostałe części tuszki ugotować z włoszczyzną w osolonej wodzi Mięso wyjąć z wywaru, ostudzić, oddzielić od kości i pokroić w kostkę (skórę pokroić bardzo drobno). Ugotowane warzywa osaczyć, pokroić. Cebulę oczyścić, pokroić w grube plastry i smażyć na tłuszczu — dodać paprykę i krótko podsmażyć. Dodać ryż i smażyć do momentu, gdy zacznie się rumienić. Następnie przełożyć do rondla, dodać pokrojone mięso i warzywa, posypać pieprzem, dokładnie wymieszać, zalać wrzącym wywarem. Ugotować ryż na sypko. Potrawę posypaną zieleniną podawać na gorąco z kefirem, jogurtem lub zsiadłym mlekiem.