Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150) Salami wiejskieCzy jest salami bardziej oryginalne od tego robionego przez siebie? |
wieprzowina , 1250 g
wołowina , 400 g
słonina, 400 g
sól spożywcza, 15 g
saletra, 12 g
pieprz, 12 g
jelito cienkie, 2 szt.
Mięso i słoninę posiekać nożem na miazgę, zmieszać z solą i przyprawami, bardzo dobrze wyrobić i zostawić w chłodnym miejscu na 12 godz. Następnego dnia napełnić masą, dobrze ugniatając, środkowe jelito wołowe o dużej średnicy; wywałkować kiełbasę na stole, aby uszło powietrze, zawiesić i zostawić na 12 godz. Następnie jeszcze raz nadzienie ubić (uważać, aby jelito nie pękło), końce zawiązać, obsuszać przez 2 doby na powietrzu i wędzić 6 dni w zimnym dymie.