Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150)

Salami wiejskie

Czy jest salami bardziej oryginalne od tego robionego przez siebie?

Składniki:

wieprzowina , 1250 g

wołowina , 400 g

słonina, 400 g

sól spożywcza, 15 g

saletra, 12 g

pieprz, 12 g

jelito cienkie, 2 szt.

Sposób przygotowania:

Mięso i słoninę posiekać nożem na miazgę, zmieszać z solą i przyprawami, bardzo dobrze wyrobić i zostawić w chłodnym miejscu na 12 godz. Następnego dnia napełnić masą, dobrze ugniatając, środkowe jelito wołowe o dużej średnicy; wywałkować kiełbasę na stole, aby uszło powietrze, zawiesić i zostawić na 12 godz. Następnie jeszcze raz nadzienie ubić (uważać, aby jelito nie pękło), końce zawiązać, obsuszać przez 2 doby na powietrzu i wędzić 6 dni w zimnym dymie.