Tekst i zdjęcie: rafik80 - Srebrny Szef Kuchni (2006)

Ciastka z serem

Można dodaać paprykę i pieczarki

Liczba porcji: więcej

Składniki:

margaryna, 30 g

mąka , 80 g

ser żółty, 80 g

jajka, 1 szt.

ser topiony, 100 g

posiekana pietruszka, 5 g

Sposób przygotowania:

Z mąki, margaryny, startego żółtego sera i żółtka zagnieść ciasto, zawinąć je w czystą ściereczkę i wstawić do lodówki na l godz. Następnie włożyć ciasto między dwa arkusze folii aluminiowej i rozwałkować. Szklanką wycinać krążki i piec ok. 5 min. w temperaturze 220°C, następnie wyjąć i ostudzić. Ser topiony rozetrzeć na masę, dodać ubite na pianę białko i drobno pokrojoną pietruszkę (albo oczyszczone, umyte i rozdrobnione pieczarki). Masę dokładnie wymieszać i nakładać na ciasteczka. Można je przybrać rzodkiewką, listkami sałaty itp