Tekst i zdjęcie: rafik80 - Srebrny Szef Kuchni (2006) Ciastka z seremMożna dodaać paprykę i pieczarki |
Liczba porcji: więcej
margaryna, 30 g
mąka , 80 g
ser żółty, 80 g
jajka, 1 szt.
ser topiony, 100 g
posiekana pietruszka, 5 g
Z mąki, margaryny, startego żółtego sera i żółtka zagnieść ciasto, zawinąć je w czystą ściereczkę i wstawić do lodówki na l godz. Następnie włożyć ciasto między dwa arkusze folii aluminiowej i rozwałkować. Szklanką wycinać krążki i piec ok. 5 min. w temperaturze 220°C, następnie wyjąć i ostudzić. Ser topiony rozetrzeć na masę, dodać ubite na pianę białko i drobno pokrojoną pietruszkę (albo oczyszczone, umyte i rozdrobnione pieczarki). Masę dokładnie wymieszać i nakładać na ciasteczka. Można je przybrać rzodkiewką, listkami sałaty itp