Tekst i zdjęcie: rafik80 - Srebrny Szef Kuchni (2006) Tort kakaowy z kremem mlecznymDla dziecka nie ma lepszego |
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
jajka, 1 szt.
margaryna, 5 dag
smalec, 2 dag
kakao, 5 dag
cukier, 0.25 kg
mąka , 0.25 kg
mleko, 1 szkl.
cukier waniliowy, 1 szt.
proszek do pieczenia, 1 łyżecz.
Cukier, masło, smalec, kakao i jajo utrzeć na pianę. Dodać mąkę, mleko i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 30 min. Zrobić krem z reszty składników. Biszkopt po wystudzeniu przełożyć kremem. Możemy sprawdzić, czy biszkopt jest upieczony za pomocą zaostrzonego patyczka. Patyczek po wbiciu, a następnie wyciągnięciu z ciasta powinien być suchy. Przybrać owocami. Owocami można również przełożyć ciasto.