Tekst i zdjęcie: rafik80 - Srebrny Szef Kuchni (2006)

Sernik gotowany

Nie wierzyłem sie wyjdzie ale się udało

Liczba porcji: więcej

Składniki:

ser twarogowy półtłusty , 1 kg

margaryna, 12 dag

jajka, 2 szt.

cukier, 24 dag

mąka ziemniaczana, 12 g

cukier waniliowy, 12 g

Sposób przygotowania:

Ser przepuścić przez maszynkę. Oddzielić żółtka od białek. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka i nadal ucierać. Następnie połączyć z serem i dobrze wymieszać. Ubić pianę z białek i dodać do masy serowej. Zagotować masę serową do całkowitego rozpuszczenia się sera. Pod koniec gotowania dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Masę przełożyć do formy i ostudzić