Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150)

Salami na spirytusie

Ważna informacja: należy wędzić 12 dni w zimnym dymie

Składniki:

jelito cienkie, 4 kg

spirytus, 1 szkl.

gałka muszkatołowa, 5 g

goździki, 5 g

liście laurowe, 5 szt.

pieprz, 5 g

saletra, 30 g

sól spożywcza, 300 g

słonina, 2 kg

wołowina , 2 kg

wieprzowina , 8 kg

Sposób przygotowania:

Wieprzowinę i słoninę pokrajać w drobną kostkę, wołowinę zemleć w maszynce, przyprawy korzenne utłuc i przesiać. Oba rodzaje mięsa i słoninę wymieszać z korzeniami i spirytusem, dobrze wyrobić i nadziać tą masą proste jelita wołowe lub wieprzowe podzielone na odcinki długości 0,5 m. Końce jelita zawiązać, kiełbasy poukładać na stole, nakryć deseczką, obciążyć kamieniem i przetrzymać przez noc w chłodnym pomieszczeniu. Zawiesić w przewiewnym miejscu na 4 dni, aby kiełbasy obeschły i wędzić 12 dni.