Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150) Salami na spirytusieWażna informacja: należy wędzić 12 dni w zimnym dymie |
jelito cienkie, 4 kg
spirytus, 1 szkl.
gałka muszkatołowa, 5 g
goździki, 5 g
liście laurowe, 5 szt.
pieprz, 5 g
saletra, 30 g
sól spożywcza, 300 g
słonina, 2 kg
wołowina , 2 kg
wieprzowina , 8 kg
Wieprzowinę i słoninę pokrajać w drobną kostkę, wołowinę zemleć w maszynce, przyprawy korzenne utłuc i przesiać. Oba rodzaje mięsa i słoninę wymieszać z korzeniami i spirytusem, dobrze wyrobić i nadziać tą masą proste jelita wołowe lub wieprzowe podzielone na odcinki długości 0,5 m. Końce jelita zawiązać, kiełbasy poukładać na stole, nakryć deseczką, obciążyć kamieniem i przetrzymać przez noc w chłodnym pomieszczeniu. Zawiesić w przewiewnym miejscu na 4 dni, aby kiełbasy obeschły i wędzić 12 dni.