Tekst i zdjęcie: rafik80 - Srebrny Szef Kuchni (2006) Suflet kawowyPobudza do życia z rana |
Liczba porcji: cztery
kawa zbożowa, 1 łyżecz.
jajka, 3 szt.
margaryna, 2 dag
mąka ziemniaczana, 2 dag
cukier puder, 15 dag
Kawę rozpuścić w 1/2 szklanki wody (ugotować wywar z kawy ziarnistej, zmielonej). Kakao wymieszać z wodą i zagotować. Oddzielić żółtka od białek; żółtka utrzeć z połową cukru na parze, z białek ubić pianę dodając pod koniec ubijania pozostały cukier. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z czterema łyżkami zimnej wody. Do żółtek dodać kawę i mąkę ziemniaczaną rozrobioną z wodą i ubijać masę do zgęstnienia. Wszystkie składniki wymieszać. Naczynie ogniotrwałe wysmarować tłuszczem, wyłożyć masę. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min.