Tekst i zdjęcie: rafik80 - Srebrny Szef Kuchni (2006)

Ryż zapiekany z owocami

Zamiennie mogą być jabłka

idealne dla dzieci

Składniki:

margaryna, 1 dag

cukier, 3 dag

śliwka, 30 dag

ryż , 5 dag

Sposób przygotowania:

Owoce (śliwki wydrylować, jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne) zalać niewielką ilością wody (ok. 1/2 szklanki) rozgotować, następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować. Zagotować wodę (ok. l szklankę), wsypać ryż — gotować aż wchłonie wodę. Dodać przecier owocowy, cukier i tłuszcz. Składniki wymieszać. Masę wyłożyć do naczynia ogniotrwałego, wstawić do piekarnika i zapiec. Przełożyć do naczynek, przybrać masłem i owocami.