Tekst i zdjęcie: rafik80 - Srebrny Szef Kuchni (2006) Kalafior z jajamiFajne połączenie |
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
posiekana pietruszka, 2 g
mąka , 15 g
margaryna, 5 g
mleko, 6 dag
jajka, 1 szt.
kalafior, 20 dag
Kalafior oczyścić, włożyć do wody zakwaszonej łyżką octu, a następnie wyjąć i osaczyć. Zagotować wodę z solą i cukrem, włożyć kalafior i gotować. Przez ten czas zrobić białą zasmażkę rozprowadzić mlekiem, dodać kwasek cytrynowy, sól i przyprawy. Jajo ugotować na twardo, obrać, oddzielić białko od żółtka i posiekać. Natkę pietruszki drobno pokroić. Kalafior wyjąć z wody, dodać zasmażkę, posypać białkiem, żółtkiem i pietruszką.