Tekst i zdjęcie: rafik80 - Srebrny Szef Kuchni (2006)

Kalafior z jajami

Fajne połączenie

Składniki:

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

posiekana pietruszka, 2 g

mąka , 15 g

margaryna, 5 g

mleko, 6 dag

jajka, 1 szt.

kalafior, 20 dag

Sposób przygotowania:

Kalafior oczyścić, włożyć do wody zakwaszonej łyżką octu, a następnie wyjąć i osaczyć. Zagotować wodę z solą i cukrem, włożyć kalafior i gotować. Przez ten czas zrobić białą zasmażkę rozprowadzić mlekiem, dodać kwasek cytrynowy, sól i przyprawy. Jajo ugotować na twardo, obrać, oddzielić białko od żółtka i po­siekać. Natkę pietruszki drobno pokroić. Kalafior wyjąć z wody, dodać zasmażkę, posypać białkiem, żółtkiem i pietruszką.