Tekst i zdjęcie: rafik80 - Srebrny Szef Kuchni (2006) Szpinak zapiekanyPiec w piekarniku aż lekko się zarumieni. |
Sposób przygotowania: pieczone
szpinak , 20 dag
cebula, 5 dag
olej, 1 dag
ryż , 15 g
przecier pomidorowy, 5 g
mleko 2,0 % , 10 dag
jajka, 1 szt.
mąka , 3 g
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
mielona papryka, 1 szt.
Przebrany i wypłukany szpinak drobno pokroić. Cebulę drobno pokroić i udusić na tłuszczu. Dodać szpinak i dusić ciągle mieszając. Gdy szpinak jest już gotowy, dodać koncentrat pomidorowy, ryż i przyprawy — wymieszać i poddusić. Następnie przenieść szpinak do ogniotrwałego naczynia, polać kefirem lub jogurtem wymieszanym z jajem i mąką, solą, pieprzem i papryką.