Tekst i zdjęcie: rafik80 - Srebrny Szef Kuchni (2006)

Szpinak zapiekany

Piec w piekarniku aż lekko się zarumieni.

Sposób przygotowania: pieczone

Składniki:

szpinak , 20 dag

cebula, 5 dag

olej, 1 dag

ryż , 15 g

przecier pomidorowy, 5 g

mleko 2,0 % , 10 dag

jajka, 1 szt.

mąka , 3 g

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

mielona papryka, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Przebrany i wypłukany szpinak drobno pokroić. Cebulę drobno pokroić i udusić na tłuszczu. Dodać szpinak i dusić ciągle mieszając. Gdy szpinak jest już gotowy, dodać koncentrat pomidorowy, ryż i przyprawy — wymieszać i poddusić. Następnie przenieść szpinak do ogniotrwałego naczynia, polać kefirem lub jogurtem wymieszanym z jajem i mąką, solą, pieprzem i papryką.