Tekst i zdjęcie: rafik80 - Srebrny Szef Kuchni (2006) Brukiew nadziewanaPolecam podawać z surówką |
brukiew, 3 szt.
mąka , 2 dag
masło, 2 dag
śmietana, 6 dag
cukier, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
margaryna, 2 dag
Obrać brukiew i ugotować do miękkości. Rozkrajać na pół i wydrążyć. Wyjęty miąższ rozetrzeć z masłem, uprzednio przesmażonym z mąką, wlać śmietanę, os olać i dodać szczyptę cukru. Wymieszać i nałożyć nadzienie w wydrążone połówki brukwi. Ułożyć na blasze i wsunąć do gorącego piekarnika. Przygotować sos. Z tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę, rozcieńczyć 1 szklanką wywaru z brukwi, wiać śmietanę i przyprawić do smaku solą i cukrem. Zrumienione brukwie polać sosem i .podawać z surówką lub ogórkiem.