Tekst i zdjęcie: rafik80 - Srebrny Szef Kuchni (2006) Surówka ze wszystkich jarzynMożna powiedzieć wielowarzywna |
marchew, 10 dag
kalarepa, 5 dag
rzodkiew (pęczek), 1 szt.
ogórek , 15 dag
sałata, 1 szt.
jajka, 2 szt.
natka pietruszki, 1 szt.
śmietana, 125 ml
sól, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
musztarda, 1 łyżk.
Wszystkie jarzyny: marchew, kalarepę, rzodkiewką, ogórek, sałatą głowiastą pokrajać drobno, wymieszać z siekanym koprem i odrobiną posiekanej zielonej pietruszki, posypać solą i zostawić przez godziną na salaterce, przyciśnięte talerzykiem. Następnie jaja ugotować na twardo, posiekać białka i dodać do jarzyn, zaś żółtka rozetrzeć ze śmietaną, szczyptą soli, cukru i trochę musztardy albo soku cytrynowego. Z sosem tym miesza się jarzyny i podaje jajko przystawkę.