Tekst i zdjęcie: rafik80 - Srebrny Szef Kuchni (2006)

Surówka ze wszystkich jarzyn

Można powiedzieć wielowarzywna

Składniki:

marchew, 10 dag

kalarepa, 5 dag

rzodkiew (pęczek), 1 szt.

ogórek , 15 dag

sałata, 1 szt.

jajka, 2 szt.

natka pietruszki, 1 szt.

śmietana, 125 ml

sól, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

musztarda, 1 łyżk.

Sposób przygotowania:

Wszystkie jarzyny: marchew, kalarepę, rzodkiewką, ogórek, sałatą głowiastą pokrajać drobno, wymieszać z siekanym koprem i odrobiną posiekanej zielonej pietruszki, posypać solą i zostawić przez godziną na salaterce, przyciśnięte talerzykiem. Następnie jaja ugotować na twardo, posiekać białka i dodać do jarzyn, zaś żółtka rozetrzeć ze śmietaną, szczyptą soli, cukru i trochę musztardy albo soku cytrynowego. Z sosem tym miesza się jarzyny i podaje jajko przystawkę.