Tekst i zdjęcie: Mertrox - Kucharz (746) Kotlety z płatków owsianychPłatki owsiane wzamian bułki tartej |
płatki owsiane, 18 dag
jajka, 2 szt.
cebula, 8 dag
masło, 2 dag
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
szczypiorek, 1 szt.
lubczyk, 1 szczypta
Płatki owsiane zalać 1 1 wrzącej wody. Gotować na wolnym ogniu, mieszając, aby się nie przypaliły, ostudzić. Cebulę drobno posiekać, przysmażyć na tłuszczu, dodać do ostudzonych płatków. Wbić jaja, dokładnie wymieszać, dodać do smaku soli i pieprzu, formować małe kotleciki. Otaczać w tartej bułce. Smażyć na gorącym tłuszczu, najlepiej oleju. Podawać posypane posiekanym drobno lubczykiem i szczypiorkiem.