Tekst i zdjęcie: Mertrox - Kucharz (746)

Kotlety z płatków owsianych

Płatki owsiane wzamian bułki tartej

Składniki:

płatki owsiane, 18 dag

jajka, 2 szt.

cebula, 8 dag

masło, 2 dag

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

szczypiorek, 1 szt.

lubczyk, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zalać 1 1 wrzącej wody. Gotować na wolnym ogniu, mieszając, aby się nie przypaliły, ostudzić. Cebulę drobno posiekać, przysmażyć na tłuszczu, dodać do ostudzonych płatków. Wbić jaja, dokładnie wymieszać, dodać do smaku soli i pieprzu, formować małe kotleciki. Otaczać w tartej bułce. Smażyć na gorącym tłuszczu, najlepiej oleju. Podawać posypane posiekanym drobno lubczykiem i szczypiorkiem.