Tekst i zdjęcie: Mertrox - Kucharz (746)

Ryż z pieczarkami

Sama przyjemność w przygotowaniu

Składniki:

ryż , 20 dag

woda, 0.5 l

masło, 8 dag

sól, 1 szczypta

pieczarka, 15 dag

jajka, 4 szt.

bułka tarta , 3 dag

tarty ser, 2 łyżk.

pieprz, 1 szczypta

natka pietruszki, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować na sypko. Pieczarki podsmażyć z cebulą. 2 dag tłuszczu utrzeć z żółtkami, dodać do .nich ryż, pieczarki, przyprawić do smaku, wsypać łyżkę zielonej pietruszki. Ubić pianę z białek, wymieszać z masą ryżową, wyłożyć do przygotowanej formy. Posypać serem, skropić tłuszczem: Zapiekać 25—30 minut.